Önyüklemeyi Atla

YETİŞKİNLERDE ORTODONTİK TEDAVİ

Son yıllarda diş, çene, yüz sağlığı ve estetiği açısından farkındalığı artan yetişkinlerin ortodontik tedaviye olan talebi artmıştır. Ayrıca ilerleyen teknolojiyle birlikte estetik braketler, şeffaf plak tedavisi, lingual ortodonti gibi estetik tedavi seçeneklerinin artması ortodontik tedaviyi yetişkinler için cazip hale getirmiştir.

Yetişkin tedavisinde amaçlarımız arasında hastanın diş ve yüz estetiği ile ilgili beklentisini karşılamak, çiğneme fonksiyonunu iyileştirmek ve çene eklemiyle uyumlu hale getirmek, istenmeyen diş temasları nedeniyle dişler üzerine gelen fazla kuvvetleri dağıtarak tüm dişlere yaymak, dişlerin düzgün dizilimi ile daha kolay ve iyi temizlenebilmesini sağlamak, protetik amaçlı dişlerin düzenlenmesi bulunmaktadır.

Her yaşta ortodontik tedavi mümkündür. Yalnızca dişlerin ve diş etlerinin sağlıklı olması gerekir. Bu yüzden yetişkinlerde ortodontik tedavi öncesinde ve sonrasında diş etine yönelik işlemler gerekebilir.

Çene yapısında problem olan yetişkinlerde büyüme gelişimin bitmiş olması ortodontik tedavinin seyrini değiştirir. Sabit ortodontik tedavi dediğimiz tel tedavisi ile dişler hareket ettirilebilmekte ancak çene yapısında değişiklik yapılması gerektiğinde ortognatik cerrahi olarak adlandırılan uygulama gerekmektedir. Bu tedavi yönteminde ortodonti uzmanı ve çene cerrahı birlikte çalışmaktadır. Sonuç olarak hastanın diş, çene kemikleri, dudak, yanak ve çene ucu gibi yumuşak dokuları, tüm yüzüyle uyumlu ve orantılı bir estetik görünüme kavuşabilmektedir.

Yetişkin hastalarda kemik yapısı çocuklara oranla daha sert ve kırılgan olduğu için diş hareketi sırasında daha hafif kuvvetler uygulanarak daha yavaş diş hareketi elde edilmektedir. Bu durum tedavi süresinin çocuklara oranla daha uzun olacağını düşündürse de yetişkinlerin ağız hijyeni ve kooperasyonları çocuklara göre daha etkili olduğu için tedavi süresi çok farklılık göstermemektedir.


Sabit ortodontik tedavide kullanılan farklı braket çeşitleri bulunmaktadır. Bunlar arasında konvansiyonel metal braketler, kapaklı braketler, porselen braketler ve safir braketler sayılabilir. Hijyenik olması ve sürtünmenin az olması sonucu tedavi süresinin kısalması nedeniyle metal braketler en çok tercih edilen braket çeşididir. Bu braket çeşitleri arasında çok büyük farklar bulunmamakla birlikte kapaklı braketler sürtünmesi ekstra daha az olduğu için tedaviyi hızlandırmak amacıyla özellikle çekimli vakalarda tercih edilmektedir. Aynı zamanda kapaklı braketlerin kullanımıyla doktor koltuğundaki tedavi süresi azalmakta ve hastanın ağız hijyenini daha rahat sağlayabilmesine olanak tanınmaktadır. Estetik kaygısı yüksek hasta gruplarında ise porselen veya porselen braketlerden daha estetik görünen, daha az renklenen safir braketler tercih edilmektedir. Ancak bu estetik braketlerde sürtünmenin fazla olması nedeniyle tedavi süresi metal braketlere göre birkaç ay uzamaktadır.

Etiketler: Yetişkinlerde ortodonti

Yorumlar
Bir Yorum Oluştur