Önyüklemeyi Atla

ORTODONTİDE DİKKAT EDİLECEK ACİL DURUMLAR

ORTODONTİDE DİKKAT EDİLECEKLER, ACİL DURUMLAR VE YAPILMASI GEREKENLER

Ortodontide Yeme İçme Alışkanlıkları

Ortodontik tedaviye başlayan hastalarda, yeme içme alışkanlıklarına birtakım düzenlemeler getirilmelidir.

Sert Yiyecekler: Sert gıdalar ağız içerisindeki ortodontik apareylerin kopmasına ve kırılmasına neden olabilir. Ancak bu sebep yüzünden, özellikle de ortodonti hastalarının büyük bir kısmının büyüme çağında olduğu düşünüldüğünde, sert gıdaların bütünüyle yasaklanması doğru değildir. Önemli olan dikkatli bir şekilde tüketilmeleridir. Örneğin elma, havuç gibi sert yiyecekleri bütün halinde ön dişlerle ısırmak yerine, daha küçük dilimler halinde arka dişlerle çiğnemek gerekir. İçerisinde çekirdeği olan yiyeceklerin (zeytin, erik, kiraz, çağla…) çekirdekleri çıkartıldıktan sonra, kabuklu çerezlerin (fındık, fıstık…) kabuğu alındıktan sonra küçük parçalar halinde tüketilmesi gerekir. Bireyler tedavi ilerledikçe gıdaları doğru tüketmeyi öğrenirlerse apareylere zarar vermeden tedaviyi tamamlayacaklardır.

Asitli İçecekler: Kola, fanta, soda gibi asitli içeceklerden tedavi süresince uzak durmak gerekmektedir. Asit, braketlerin dişe yapıştırıldığı materyalin çözünmesine katkıda bulunur. Bu da braketlerin kopmasına ve tedavi süresinin uzamasına sebep olabilir. Ayrıca asitli içecekler diş minesinin zayıflamasına ve çürük başlangıçlarına neden olurlar. Bu içecekler, nadiren ve pipetle tüketilebilirler.

Yapışkan Gıdalar: Karamel, lokum, jelibon, sakız gibi yapışkan gıdalar braketlere tutunup kopmasına neden olabilirler. Ayrıca yapışkan özellikleri nedeniyle diş yüzeylerinden uzaklaştırılmaları güçtür ve çürük oluşumuna neden olabilirler. Bu nedenle dikkatli tüketilmeleri ve sonrasında dişlerin fırçalanması gerekir.

Ortodontide Ağrı

Ortodontik tedaviye başlandığında, dişleri hareket ettirmek üzere uygulanan kuvvetler dişlerde ağrı oluşturabilir. Özellikle braketler takıldıktan 2 ila 4 saat sonra, dişlerde ağrı ortaya çıkabilir ve bu beklenen, normal kabul edilen bir durumdur. Ağrının tipi, şiddeti ve süresi bireyin vücut cevabına ve ağrı eşiğine göre değişir. Bazı bireyler bu ağrı sürecini çok kolay atlatırken, bazı bireylerde ağrı kesici desteği gerekebilir. Ağrı tedavi başlangıcından sonraki 2-3 gün içerisinde yavaş yavaş azalır ve en geç bir hafta içerisinde ortadan kalkar. Daha sonra ayda bir hastanın görüldüğü seanslarda, kuvvetin uygulanmasından sonra kısa süreli ağrılar olabilir.

Yine ortodontik tedaviye başladıktan sonra zaman içerisinde dişlerde hafif sallanmalar meydana gelir. Bu durum dişlerin hareket ettirilmeleri sırasında etraflarındaki kemiğin eriyip yeniden oluşmasına bağlı olarak ortaya çıkar ve çok normal bir durumdur. Tedavi bittikten sonra kemik de yeniden şekillenecek ve bu durum kendiliğinden ortadan kalkacaktır.

Ağrı başladığında yapılması gereken, aspirin haricinde bir ağrı kesicinin (parasetamol gibi) kullanılmasıdır. Bu, ağrıyı ortadan kaldıracak ve hastayı rahatlatacaktır. Ancak ağrı kesicilerin diş hareketini yavaşlattığı da unutulmamalıdır. Ağrılı süreçlerde daha yumuşak gıdalarla beslenilmesi tavsiye edilmektedir. Çünkü çiğneme kuvvetinin oluşturacağı baskı, dişlerdeki ağrıyı artırabilir.

Ortodontide Acil Durumlar

Braket ya da Tüplerin Batması

Braket ve tüpler ağza yerleştirildikten sonra dil, dudak ve yanağın bu girintili çıkıntılı yapılara alışması vakit alacaktır. Özellikle ilk bir hafta, tedaviye alışma sürecidir ve yumuşak dokularda yaralar oluşabilir. Böyle durumlar için doktorunuz size bir mum verecektir. Sakıza benzer bir malzeme olan bu mum, batan braket ya da telin üzerine yerleştirilir. Böylece yanak ve dudakla temas kesilir, hasta rahatlatılır. Fakat bu mumun çok uzun süreli kullanımı ağza giren apareylere alışma sürecini uzatır. Dolayısıyla ihtiyaç duyulduğunda kullanılmalı, bununla birlikte yumuşak dokuların adaptasyonuna müsaade edilmelidir. Ayrıca bu dönemde beslenmeye dikkat edilmeli ve vücut direnci yüksek tutulmalıdır.

Tellerin Batması

Tedavinin ilerleyen aşamalarında telde uzamalar ve batmalar oluşabilir. Ark teli uzadığında, tekrar tüpün içine yerleştirmeyi deneyebilirsiniz. Eğer bu mümkün olmuyorsa, temiz bir tırnak makasıyla batan tel parçasını kesebilir veya bir parça ortodontik mumu batan tel üzerine yerleştirebilirsiniz. Bu müdahaleler yeterli olmaz ise ortodontistinize başvurunuz. Aksi takdirde batan kısım yanak içerisinde derin yaralar oluşturabilir.

Braket ve teli birbirine bağlayan küçük ligatür teli, dişin hareketine bağlı olarak yer değiştirebilir veya fırçalamalar sonucunda gevşeyebilir. Böyle durumlarda ortodontistiniz tarafından braketin altına gizlenen telin ucu, zamanla açığa çıkabilir ve rahatsız edebilir. Bu durumda, tırnağınız ile ya da bir kalemin arkasındaki silgi aracılığı ile teli braketin arkasına itebilirsiniz. Eğer bu mümkün olmaz ise, ortodontik mum yerleştirebilirsiniz.

Braket ya da Bantların Kopması

Bant veya braketler koptuğunda rahatsızlık vermiyor ise olduğu yerde bırakınız ve randevunuza uzun zaman var ise ortodontistinizi bilgilendiriniz. Eğer rahatsızlık veriyor ise bir parça mum ile üzerini kapatabilirsiniz.

Ortodontik Tedaviye Uyum: Hekim – Hasta İşbirliği

Ortodontik tedavi, hastanın da tedaviye katkıda bulunmasıyla ilerleyen ve ortalama 1.5 – 2 yıl süren uzun soluklu bir tedavidir. Hasta ortodontist tarafından ayda bir kez görülür ve gerekli tedavi uygulanır. Fakat sonraki bir ay içerisinde, tedaviyi hasta yürütür. Söylenenleri doğru uygulaması tedaviyi kolaylaştırır ve tedavi süresini kısaltır.

Hastanın tedaviye katkıda bulunması için dikkat etmesi gerekenler şöyle özetlenebilir:

  • Doktorunuz tarafından verilen apareylerin düzenli kullanılması oldukça önemlidir. Size önerilen kullanım süresine riayet edilmelidir. Apareyin ağızda olmadığı süreçte ise kırılmayacak şekilde dikkatli saklanması gerekmektedir.
  • Elastikler ortodontik tedavinin çok önemli bir parçasıdır. Doktorunuzun anlattığı şekilde, aksatmadan kullanılması tedavi süresini önemli oranda kısaltır ve tedavi sonucun daha güzel olmasına katkı sağlar.
  • Ortodonti hastalarında diş fırçalama çok önemlidir. Dişlere yapıştırılan braket vb. apareyler girintili çıkıntılı yüzeylere sahip olduklarından, gıda birikimini kolaylaştırırlar. Bu yüzden ortodontik tedavi gören bireylerin, normal bireylere göre dişlerini daha uzun süreli ve daha dikkatli fırçalamaları gerekir. Bunlara dikkat edildiği takdirde, tedaviyle elde edilen düzgün diş görüntüsü, sağlıklı diş ve dişetlerinin estetik görünümüyle desteklenecektir.
  • Ortodontik tedavide hastanın sabırlı olması çok önemlidir. Amaç, düzgün alt ve üst diş dizisi ile birlikte bunlar arasında sağlıklı bir işleyiş elde etmek ve çene ekleminin sağlığını korumaktır. Bu yüzden dişsel düzelme elde edilse de, tedavinin tümüyle tamamlanması için hastanın sabırla tedaviyi sürdürmesi gerekir. Böylece uzun dönemde hem estetik hem de sağlıklı bir sonuç elde edilir.

Ortodontik Tedavide Ağız Bakımı

Ortodontik tedavi sırasında dişler ve özellikle diş etleri her yemekten ve su dışında içilen her şeyden sonra özenle fırçalanmalıdır. Ayrıca günde en az bir kez ara yüz fırçası ile tellerin arası temizlenmelidir. Tek diş fırçası, ağız duşu veya ağız solüsyonları gibi ekstra ağız hijyeni uygulamaları da düşünülebilir. Ağız hijyeni için yeterince vakit ayrılmalı ve tüm diş/diş etlerinin tam olarak temizlendiğinden emin olunmalıdır.

Etiketler: Ortodontide Dikkat Edilecekler , Ortodontide Acil Durumlar ve Yapılması Gerekenler , Ortodontide ağrı , Ortodontide yeme içme alışkanlıkları

Yorumlar
Bir Yorum Oluştur